In the redesign of the new main entrance for the Austrian parliament extra care had to be taken to ensure the existing building was respected.
The new entrance situation represents an interconnection between historical fabric and contemporary architecture. The additional doors in the ramp generate directionality, making possible an easy to follow and stimulating series of spaces.
A two storey space creates a visual connection between various uses.

For the transfer of information media terminals were installed, which can easily be used by visitors with out requiring prior knowledge of the system. The daylight concept, developed by Bartenbach Lichtlabor, blurs transitions and creates a friendly atmosphere.


Visitors' Centre in the Parliament of the Republic of Austria
1010 Vienna, Dr. Karl-Renner-Ring 1-3

Competition 2004; 1st place

Republic of Austria

Staff members Geiswinkler & Geiswinkler
Peter Auer, Thomas Eckl, Christoph Stabel, Philipp Tscheuschler, Christian Vollmuth

Max Schulz
Manfred Seidl

Structural Engineering
Gmeiner & Haferl


Building Services

DI Herbert Krug
Building Physics
Richard Woschitz


Media planning

Checkpoint Media


Light planning

Bartenbach LichtLabor


Net. Floor Area
1,000 m²